Migren Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nedir?

Migren Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nedir?

2020-07-09 16:05:54, Check Up İstanbul

Günlük yaşam kalitesini etkileyen ve çok sık görülen migren türü baş ağrıları genetik faktörlere ve yaşam tarzına bağlı olabilir. Migren belirtileri ve tetikleyicileri için blog yazımıza göz atın.

Migren Nedir?

Migren, çoklu semptomlara neden olabilen nörolojik bir durumdur. Sıklıkla yoğun baş ağrıları ile karakterize edilir. Semptomlar bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, uyuşma veya karıncalanma ve ışığa ve sese duyarlılığı içerebilir.

Migren atakları diğer baş ağrılarından farklıdır. Genellikle ataklar halinde ortaya çıkar ve birkaç gün sürebilir. Bir kişinin günlük yaşamını etkileyebilir.
Migrenin insanları nasıl etkilediği kişiden kişiye değişebilir. Tetikleyiciler, ciddiyet, belirtiler ve sıklık farklı olabilir. Bazı insanlar her hafta birden fazla  atak geçirirken, diğerleri sadece ara sıra ataklara sahip olabilir.

 

Migrenin Nedenleri ve Tetikleyicileri

Günümüzde migrenin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber bazı risk faktörleri bilinmektedir. İlk sırada genetik faktörler vardır.

Ailede migren öyküsü olması yaygın bir risk faktörü olduğundan genetik özellikler migrende önemli bir rol oynar. Bunun yanı sıra:

  • Stres, depresyon, anksiyete , heyecan gibi duygusal tetikleyiciler,
  • Yorgunluk, uykusuzluk, omuz veya boyun gerginliği, düşük kan şekeri, düzensiz yemek ve az su tüketimi gibi fiziksel etmenler,
  • Alkol, kafein, çikolata, peynir, narenciye gibi gıdalar,
  • Uyku hapları, hormon replasman tedavisi (HRT) ve bazı doğum kontrol hapları gibi ilaçlar,
  • Güçlü kokular, duman, yüksek ses, sıcaklık değişiklikleri ve parlak ışıklar gibi çevresel faktörler,
  • Hormonal değişimler de migrene sebep olabilmektedir. Örneğin kadınların regl dönemlerinde migren ağrıları görülebilir. Bu sebeple kadınlarda migren, erkeklerdekinden 3 kat fazla görülür.

 

Migren Belirtileri

Migrenin en özgün belirtisi, çok şiddeti baş ağrısıdır. Ataklar halinde görülür, anormal derecede kişiyi kısıtlar. Bununla beraber migrenin dört aşaması vardır. Bu aşamaların hepsi veya her bir belirtisi, bütün migren hastalarında görülmeyebilir.

Migrenin ilk aşaması prodrom aşamasıdır. Prodrom aşamasında; migren atakları başlamadan 1-2 gün önce kişide susuzluk, açlık, esneme, kabızlık, ruh halinde değişiklikler gözlenebilir.

Aura aşaması, çoğu migren hastasında bulunmaz. Bulunanlarda ise nörolojik etkiler gözlenir; ışık görme, ağız ve çenede uyuşma gibi..

Atak aşaması sırasında kişi ışığa, sese, kokuya karşı aşırı duyarlı bir hale gelebilir. Ayrıca duyarlı oldukları şeyler, migrenlerini daha da tetikleyebilir. Kişi de karanlığa çekilme, sessizlik, kusma isteği görülebilir.

Atak sonrasında(postdrome) ise, kişi kendini çok yorgun ve güçsüz hissedebilir.

 

Migren Tedavisi

Migren için bir tedavi yoktur, ancak alternatif çözümlerle atakların sıklığını ve şiddetini azaltılabilir ve semptomları hafifletilebilir.
 
Yaşam tarzı değişiklikleri (Düzenli uyku, dengeli beslenme, egzersiz, alkolden ve stresten uzak durmaya çalışmak),  tetikleyicileri tanımlamak ve bunlardan kaçınmak, atakların başlama şansını azaltır.

Şiddetli baş ağrıları çeken kişi mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Bu değişiklikler migren ataklarının şiddetini veya sıklığını gidermezse, doktor ilaç veya diğer seçenekleri önerebilir.