Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

2020-07-16 18:26:07, Check Up İstanbul

Kadınlarda sıkça görülen meme kanseri nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Blog yazımızda

Meme Kanseri Nedir?

Kadınlarda sık görülen ve erken tanı ile tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Meme kanseri dünya genelinde 1 milyon 700 fazla kadında gözükmekte iken ülkemizde bu oran her 8 kadında birdir. Gerekli kontroller yapılmadığı takdirde gözden kaçabilen bir durum olduğu için 20 yaşından itibaren kadınların elle muayene yapması erkan tanı açısından önemlidir. Ayrıca yılda bir kez doktora giderek görüntüleme teknikleri kullanılarak kontrol edilesi gerekmektedir. Meme kanseri kadınlarda sık görülen bir kanser türü olsa da her 100 erkekten 1’inde meme kanseri gözükebilmekte ve kadınlara göre daha hızlı yayılmakta, hastalığın seyri daha kötü olmaktadır.

 


Meme Kanseri Belirtileri

Erken evrelerinde meme kanseri herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Çoğu durumda,  tümör hissedilemeyecek kadar küçük olabilir, ancak mamografide hala görülebilir. Bir tümör hissedilebiliyorsa, ilk işaret genellikle göğüste daha önce olmayan yeni bir yumru olur. Bununla birlikte, tüm şişlikler kanser değildir.

Her meme kanseri tipi çeşitli semptomlara neden olabilir. Bu semptomların çoğu benzerdir, ancak bazıları farklı olabilir. En yaygın meme kanseri belirtileri şunları içerir:

  • Son zamanlarda gelişen bir meme yumrusu veya doku kalınlaşması
  • Meme ağrısı
  • Memede kızarma
  • Memenin tamamında veya bir kısmında şişme
  • Memede normalden farklı bir akıntı
  • Memenizin şekli veya boyutunda ani, açıklanamayan bir değişiklik
  • Meme cildinin görünümündeki değişiklikler
  • Koltuk altında  şişlik veya ağrı
  • Meme ucunda derinin soyulmaya başlaması ve kabuklanma
  • Meme civarında yara, kızarıklık, ödem, şişlik ve içeri doğru çekilme


Bu belirtilerden herhangi birine sahip olmanız mutlaka meme kanseriniz olduğu anlamına gelmez. Örneğin, göğsünüzdeki ağrıya veya şişliğe iyi huylu bir kist neden olabilir. Yine de, göğsünüzde bir kitle bulursanız veya başka semptomlarınız varsa, muayene ve test için doktorunuzu görmelisiniz.

 


Risk Faktörleri

Meme kanserine yakalanma olasılığını artıran bazı risk faktörleri vardır. Ancak herhangi bir risk faktörüne sahip olmak, mutlaka meme kanseri olacağınız anlamına gelmez. 

Meme kanserinde risk faktörleri şöyle sıralanabilir:

 

  • Kadın olmak: Kadınların erkeklerde meme kanseri geliştirme olasılığı çok daha yüksektir.
  • Artan yaş:  Yaşlandıkça meme kanseri riskiniz artar.
  • Ailede meme kanseri öyküsü:  Annenize, teyzenize ya da aile bireylerinden birilerine özellikle genç yaşta meme kanseri teşhisi konulduysa, meme kanseri riskiniz artar. Yine de, meme kanseri teşhisi konan kişilerin çoğunun aile öyküsü yoktur.
  • Kanser riskini artıran kalıtsal genler:  Meme kanseri riskini artıran bazı gen mutasyonları ebeveynlerden çocuklara geçebilir. Bu genler meme kanseri ve diğer kanser riskinizi büyük ölçüde artırabilir, ancak kanseri kaçınılmaz kılmazlar.
  • Radyasyona maruz kalma: Radyasyon, meme kanseri riskini arttırır.
  • Obezite: Obez olmak meme kanseri riskinizi artırır.
  • Genç yaşta adet: 12 yaşından önce adet dönemi başlayanlarda meme kanseri riski daha fazladır.
  • Geç yaşta menopoz: Menopoza daha geç yaşlarda girenlerde meme kanseri gelişme olasılığı daha yüksektir.
  • Geç yaşta doğum: 30 yaşından sonra doğum yapan kadınların meme kanseri riski artabilir.
  • Hamilelik olmaması: Hiç hamile olmayan kadınların meme kanseri riski, bir veya daha fazla hamileliği olan kadınlara göre daha fazladır.
  • Menopoz sonrası hormon tedavisi: Menopoz belirtilerini ve semptomlarını tedavi etmek için östrojen ve progesteronu birleştiren hormon tedavisi ilaçları alan kadınların meme kanseri riski artar. Kadınlar bu ilaçları almayı bıraktığında meme kanseri riski azalır.
  • Alkol:  Alkol içmek meme kanseri riskini artırır.

 

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanserinin evresi, yayılma oranı ve tümörün ne kadar büyüdüğü, ne tür tedaviye ihtiyaç olacağını belirlemede büyük rol oynar.

Tedaviye başlamak için doktorunuz kanserinizin boyutunu, evresini ve derecesini (büyüme ve yayılma hızı) belirleyecektir. Bundan sonra tedavi seçeneklerinizi tartışabilirsiniz. Meme kanseri için en yaygın tedavi cerrahidir. Birçok kadın kemoterapi, hedefe yönelik tedavi, radyasyon veya hormon tedavisi gibi ek tedavilere sahiptir.

 

Ameliyat

Meme kanserini gidermek için çeşitli ameliyat türleri kullanılabilir, bunlar arasında:

 

Lumpektomi: Bu prosedür, tümörü ve çevresindeki dokuyu temizleyerek memenin geri kalanını olduğu gibi bırakır.

Mastektomi: Bu prosedürde, bir cerrah tüm memeyi çıkarır. Çift mastektomide her iki göğüs çıkarılır.

Kontralateral profilaktik mastektomi: Her ne kadar meme kanseri sadece bir memede mevcut olsa da, bazı kadınlar meme kanserini tekrar geliştirme riskini azaltmak için diğer  memeyi de aldırmayı seçebilir.

 

Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi ile kanser hücrelerini hedeflemek ve öldürmek için yüksek güçlü radyasyon ışınları kullanılır. 



Kemoterapi

Kemoterapi , kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan bir ilaç tedavisidir. Bazı insanlar tek başına kemoterapi alabilirler, ancak bu tip tedavi genellikle diğer tedavilerle birlikte, özellikle ameliyatla birlikte kullanılır.
Bazı durumlarda, doktorlar hastalara ameliyattan önce kemoterapi vermeyi tercih ederler. Kemoterapi tedavisi tümörü küçültebilir ve daha sonra ameliyata gerek kalmayabilir. Kemoterapinin istenmeyen birçok yan etkisi vardır, bu nedenle tedaviye başlamadan önce endişelerinizi doktorunuzla tartışın.

 

Hormon Tedavisi

Meme kanseri tipiniz hormonlara duyarlıysa, doktorunuz sizi hormon tedavisine başlatabilir. Östrojen ve progesteron, iki kadın hormonu, meme kanseri tümörlerinin büyümesini uyarabilir. Hormon tedavisi, vücudunuzun bu hormonları üretmesini engelleyerek veya kanser hücrelerindeki hormon reseptörlerini bloke ederek çalışır. Bu eylem, kanserin büyümesini yavaşlatmaya ve durdurmaya yardımcı olabilir.

 

İlaçlar

Bazı tedaviler, kanser hücreleri içindeki belirli anormalliklere veya mutasyonlara saldırmak için tasarlanmıştır. Örneğin, Herceptin (trastuzumab) vücudunuzun HER2 proteini üretimini engelleyebilir. HER2 meme kanseri hücrelerinin büyümesine yardımcı olur, bu nedenle bu proteinin üretimini yavaşlatmak için ilaç tedavisine başlamak kanserin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.